2012. június 5., kedd

Klikker: Alapok

Korábbi írásaimban többször említettem a klikker használatát, illetve az egész dolog mikéntjét, de még idáig nem írtam ennek egy dedikált postot. Mivel az általam preferált kutyanevelési módszer egyik kulcs eleme, így épp ideje alaposabban foglalkozni a kérdéssel.

Mi az értelme, mire jó?


Ez az első kérdés, ami felmerül mindenkiben ezzel kapcsolatban. Sokan szkeptikusak, hülyeségnek gondolják illetve nem utolsó sorban cikinek, hogy kattingasson a kutyának.
De lássuk, hogy mire is ez az egész. Az utóbbi 1-2 évtizedben a kutyanevelés alapjaiban átalakult, persze itt a nyugat-balkánon ez még csak az utóbbi évekre jellemző, de szerencsére egyre többen érdeklődnek.
A klikker lényegében egy olyan kommunikációs eszköz, amivel a kutya helyes cselekedeteit mindenféle félreértést elkerülve leszünk képesek megerősíteni, ezáltal a kutya viselkedését formázhatjuk aszerint, hogy milyen elképzeléseink vannak. A klikkerrel lehetőség nyíilik akár apró, véletlenszerű mozdulatok tudatossá emelésére, ezzel késöbb szinte bármilyen trükköt, mozdulatsort megtaníthatunk. A klikker további előnye, hogy a hang mindig egyforma, illetve akár több méter távolásgból is kivállóan hallható (főleg a kutya számára), így a jutalmazandó esemény és a jutalmazás között nem lesz a problémás reakcióidő és a távolság miatt a behívás zavaró jelenléte. A klikkerrel lényegében lefényképezzük azt a mozzanatot, amit rögzíteni kívánunk a kutyában, majd ha már tudatos, rendes parancsszóhoz is köthetjük.

Az alapok


A klikker lényegében egy egyszerű hangkeltő alkalmatosság, általában kis műanyag kulcstartó forma, benne egy fém lappal. Ha megnyomjuk ezt a lapot (vagy a gombot, ha van rajta) egy határozott kattanó hangot ad ki. A klikkert ha jól tudom eredetileg delfinek képzéséhez használták, majd rájöttek, hogy ez az eszköz nem csak a delfinek tanításánál nyújt segítséget, így jutott el a kutyákig, de már hallottam, hogy van, aki macskák tanításánál használja.

Maga a "klikk" hang természetesen a kutyának elsőre semmit nem jelent, sőt egyes kutyák frászt is kaphatnak tőle éppen ezért sose klikkeljünk a kutya fejéhez illetve a füléhez közel. Nekik sokkal jobb a hallásuk, ezt sose felejtsük el. Ha a kutyánk továbbra is összerezdül a hang hatására próbáljunk valami papírt, gumi darabkát, rágót stb. belenyomni a fém lapocskához, hogy tompítsuk a hangját.

Jutalomfalat


A képzéshez kulcsfontosságú, hogy megfelelő jutalom falattal rendelkezzünk. A kutyánk méretéhez képest arányosan kicsi falatokra van szükség, hogy az illata, íze meglegyen viszont ne legyen tartalmas harapni való. A legjobb általában valami főtt hús apróra kockázva, esetleg sajt. Boltban is kapni különféle jutalom falatokat, meg lehet ezeket is próbálni bár elég drágán szokták mérni és a tapasztalatom szerint sok kutyánál közel sem okoz érzelmi túlcsordulást.
Tehát a lényeg, hogy a kutyánk kedvére való legyen a jutalomfalat és megfelelően apró méretűre daraboljuk, hogy a kutya egyből el tudja nyelni, ne kezdjen el rágódni rajta.

Kondicionálás, klikker tréning


Ez a legfontosabb, az egész folyamat első lépése, ami egyébként rém egyszerű de kell egy kis gyakorlás, hogy ügyesen csináljuk. A képzés helyét úgy válasszuk meg, hogy lehetőleg kevés inger legyen körülöttünk, legjobb talán otthon, kettesben a kutyával egy szobában. A jutalmat tegyük megfelelő tárolóba és legyen a kezünk ügyében. Álljunk a kutya mellé kezünkben a klikkerrel és mindenféle plusz mozdulat nélkül klikkeljünk, majd nyúljunk a jutalomért és adjunk egyet a kutyának. Nagyon fontos, hogy a klikkelést a lehető legegyszerűbben végezzük, ne kössük össze semmi plusz mozdulattal, pl. mintha a TV távirányítóját emelnénk légvonalba a TV-vel. A jutalomért csak azután nyúljunk a tartóba, ha már a klikkelés megtörtént. Ezek azért fontos dolgok mert a kutya nagyon jó megfigyelő, így könnyen lehet, hogy nem magát a klikk hangot fogja összekötni a jutalommal, hanem egy berögzött rossz mozdulatot. Tehát:  klikk + kis szünet + jutalom.
Ezt a folyamatot ismételjük legalább 10-20 alkalommal, majd pár óra múlva megint vegyük elő a dolgot. Észre fogjuk venni, hogy a kutyánk a klikk hangra egyre intenzívebben fog reagálni. Az egyes gyakorlások végén nagy dícséret jár a kutyánknak, adhatunk neki közben 3-4 falatot is a jutalomból, illetve egy levezető játék is jól jöhet.
Pár nap gyakorlás után már megpróbálhatunk pár alap dolgot is megtanítani a kutyának a klikker segítségével, erről egy következő bejegyzésben fogok írni.


4 megjegyzés:

  1. Bevallom sosem használtam még kutyaidomításra klikkert. Szerencsére a jelenlegi kis lököttem már jól nevelt és mindent tud amit egy kutyának tudni kell. Viszont annyira jó volt a leírása a módszernek és annyira logikusnak tűnik, hogy működik, hogy a legközelebbi kutyámnál tuti ki fogom próbálni. Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi :))) egyébként bármikor ki lehet próbálni, tudástól, kutyától és a korától függetlenül. Még olyan esetben is látványos és gyors sikereket lehet elérni, amikor a kutya még a régi felrugomhanemcsinálja módszerrel volt tanítva (kényszerítve)

      Törlés
  2. Az lenne a kérdés most akarom kezdeni klikkeres kutya képzést egy 8 hetes beagle kutyussal már mindent megvettem de jutalom falatot egyszerűen nem találok megfelelőt tudom azt írják jobb a hús sajt vagy virsli de azért én még is azt kérdezem ön mit ajánl a boltban kaphatóak közül egy ekkora kutyusnak? Előre is köszönöm. Márta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Esetleg a Pedigreenek tudom ajánlani azt a kis tejes töltetű jutalomfalatját, milky pockets talán a neve, sajnos a pedigree.hu -n nem találtam most, de freshnapfben biztos lehet kapni. Ha jól emlékszem ez junior cucc, tehát kölyöknek is simán adható. Ettől függetlenül a legjobb egy kis csirkemellet megfőzni vagy sütni neki és felkockázni apró darabokra az tuti. Jutalomfalatot célszerű kipróbálni amúgy még párat, hogy az ember tudja melyik mennyire indítja be a kutya fantáziáját, késöbb ez alapján lehet kiválasztani az ingerkörnyezetnek megfelelőt. Arra figyelj, hogy a gyakorlást ne evés után kezdjétek, mert akkor kevésbé lesz motivált és a jutalomfalat se fog úgy működni. Ha sok jutalom fogyott, kevesebb kaját is adj neki aztán.

      Törlés