2011. február 6., vasárnap

Kutyaovi

Úgy gondoltam érdemes írnom a kutyaoviról, mert nagyon sokan nem tudják mire jó, és egyből hülyeségnek könyvelik el, ami fölösleges idő és pénz pocsékolás. Ezt az álláspontot meg is tudom érteni, hiszen a kutya elvan a kertben, elszökni nem tud, ha jön valaki akkor ki is lehet kötni vagy ilyesmi. Természetesen ennél a kutyatartást lehet sokkal magasabb szinten is űzni. Ennek az előszobája a kutyaovi, ahol bármiféle komoly befektetés vagy elhatározás nélkül megismerkedhetünk a kutyaképzéssel.

Mi is az a kutyaovi?
A kutyaovi lényege a kezdeti szocializáció, illetve a kezdő kutyás gazdik tanítása. Talán meglepő, de egy kezdő kutyás többet tanulhat egy-egy ilyen alkalommal, mint a kutyája. A kutyáknak ez az ovi egy játék csupán, de a játék közben számtalan ösztön és viselkedésforma alakul ki a többi kutyák, és emberek jelenléte miatt. A kutyaoviban csak kölyök kutyák vannak, kb 4 hónapos kortól 7-8 hónapos korig. Ez a kis kutyáknak is fontos, hiszen azonos korú kutyákkal tud együtt játszani egy biztonságos és elkerített területen. Erre egyébként - főleg városban tartott kutyák esetében - sokkal kevesebb lehetőség van, hiszen a nyilvános kutyafuttatókon sokkal nagyobb szokott lenni a szórás a kutyák életkora között.



Miket tanítanak a kutyaoviban?
A kutyaovi még elsősorban nem a tanulásról szól, mint ezt a neve is sejteti, de ennek ellenére számtalan hasznos dolgot meg lehet alapozni itt. Az egyik legfontosabb a behívás, illetve egyre több helyen a klikker helyes használata. Mivel eleinte nem az egyes feladatok megtanulása a fő cél, hanem a kutya és a gazdája közötti kapcsolat és rangsor helyes kialakulása. A folyamatos, játékos tanulás pont ezt hivatott kialakítani, így a behívás sem az első óra gyümölcse lesz, hanem egy hosszabb, folyamatos gyakorlás végső eredménye. A kutyák egyébként nagyon gyorsan tanulnak, ha már kezdjük megismerni a gondolkodásukat, a klikker és a jutalmazás helyes módját, egy-egy új trükk megtanítása percek alatt sikerülhet. A dolog nehézsége a kutya környezetében rejlik. Alacsony ingerkörnyezetben a pár perc alatt megtanult trükk szinte biztos, hogy kint az utcán már nem fog menni, de néha egy másik szoba is elég ahhoz, hogy a kölyök kutyánk már ne ránk figyeljen. Ugyanez igaz a behívásra is, így nagyon fontos megemlítenem, hogy ha mondjuk a lakásban vagy a zárt udvaron a kutyánk már első szóra odajön, ez nem azt jelenti, hogy biztonságos kimenni vele póráz nélkül egy forgalmas utcára hiszen ha az úttest másik oldalán egy másik kutya, macska vagy bármi a kutyánk számára hihetetlen érdekes dolog tűnik fel, át fog szaladni megnézni és ezt szóval nem fogjuk tudni megakadályozni.

Ingerkörnyezet?
A kutyák alapvetően másképp "működnek" mint mi. A kutya számára sokkal meghatározóbb, ami körülötte zajlik, különösen kölyökkorban. Eleinte nem fog a gazdira összpontosítani még hiszen mi is alapvetően egy inger vagyunk, méghozzá eleinte nem túl nagy. Amint a környezetből jövő folyamatos ingerek közül egy magasabb lesz (másik kutya, szag, autó, idegen ember, hang) a kutya számára mi gyakorlatilag láthatatlanok leszünk egy időre.  Ez eleinte sokszor frusztráló tud lenni, de türelemmel és odafigyeléssel hamar sikereket lehet elérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése